2012. október 20.

Harminchatodik szösszenet

Vajon az emberek mi alapján válogatják meg, hogy kik lesznek hozzájuk közel állóak?  Talán egyeznek a főbb tulajdonságaik vagy éppen hogy teljesen különbözőek? Esetleg valami biológiai folyamat van ennek a hátterében is? És miért vesszük olyan nyilvánvalónak, hogy a család szent? Hiszen ők is ugyan olyan emberek, mint bárki más. 
Ha egyszer besorolunk valakit valahova, más szemmel nézünk rá. Mindenkinek meg van a saját értékrendje, melyben nem csak személyek, de feladatok is helyet kapnak. Meg kell tanulnunk a megfelelő értékrend kialakítását.
Fontos és értéket kell, hogy képezzen saját magunk taníttatása és fejlesztése. Művelni kulturális kertünket, hogy minél érettebb és jóízűbb termése lehessen. Ember ostobán nem élhet, különben csak bábja lesz a társadalomnak. 
Értékek kell hogy legyenek mindazon emberek kik közel állnak hozzánk. Ők azok akik segítséget nyújthatnak nekünk mindabban, melyet egyedül nem bírhat el ember.
Továbbá jelentőség teljes az is, hogy saját közösségünkben hogy állunk helyet. Tevékenykedni kell, de csak is úgy, hogy azzal más embertársadnak szándékosan rosszat ne cselekedjél.
Majd legvégül értékeid közé be kell venned saját magad is. Tanuld meg értékelni munkád és annak gyümölcsét. És tanuld meg viselni saját magad. Kontrollálni tetteidet, uralkodni érzéseiden.
Mikor pedig már az értékrend kész, átgondoltad, elfogadtad és betartottad, gondod egyre kevesebb lesz. Ha pedig eltértél ettől a saját magadnak állított rendtől újra át kell gondolnod az egészet és átszabni. Holtig kell tanulnod és holtig kell gondolkodnod.

Vini1424

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése